Bugetul: o necunoscuta a evenimentului

Pentru ca ne-am propus ca anul acesta sa fim cat mai active pe blog si site (vom vedea cat ne tine determinarea 😀 ) incepem in forta cu un subiect destul de important…spunem noi…pentru buna organizare a evenimentului.

Fie ca este un eveniment corporate, fie ca este unul privat, ne place sau nu, bugetul reprezinta unul dintre pilonii principali in jurul caruia se construieste evenimentul. In cazul evenimentelor corporate, am putea spune ca lucrurile sunt cat de cat mai clare. In general, cand o corporatie doreste organizarea unui eveniment, are un buget bine stabilit si aprobat in aceasta privinta.

In cazul evenimentelor private, lucrurile stau putin diferit 🙂 . Se spune ca majoritatea fetelor vizeaza de mici la nunta pe care o vor avea, cunosc in detaliu tot ce isi doresc de la evenimentul lor. De multe ori, insa, riscam sa ne lasam dusi de val acolo unde povestea frumos croita a evenimentului nostru nu are prea mare legatura cu evenimentul pe care l-am putea avea pornind de la bugetul de care dispunem. Suntem pline de inspiratie atunci cand rasfoim reviste sau cand ”rasfoim” Pinterest-ul. Doar ca Pinterest-ul si de multe ori nici revistele, nu ne spun cat ne-ar costa nunta de vis.

Problema nu o reprezinta, insa, sursele de inspiratie, ci mai degraba faptul ca de multe ori pornim la drum fara stim catusi de putin cat ar costa organizarea unei nunti sau macar bugetul de care putem noi dispune.

Daca va ocupati singuri de organizarea evenimentului si nu va stabiliti de la inceput, realist, ce buget ati putea aloca, riscati, pe parcurs sa fiti coplesiti de avansala costurilor ce se revarsa dinspre furnizorii contractati: locatie, foto, video, DJ etc sau riscati o dezamagire profunda cand veti constata ca receptiile acelea de pe Pinterest, simple, simple de tot, in aer liber, pe pajisti inverzite dubleaza costurile evenimentului.

Daca lucrati cu un wedding planner sau o agentie, lucrurile ar trebui sa fie putin mai clare, pentru ca agentia sau wedding planner-ul ar trebui sa aiba rolul ingrat (recunosc) de a va aduce cu picioarele pe pamant atunci cand va indepartati prea mult de realitate.

Nici in aceasta situatie lucrurile, insa, nu sunt atat de simple pe cat par. Ne-a fost dat sa intalnim de cateva ori, tineri amorezati, pregatiti de ziua cea mare, care ne-au cerut sa ii ajutam cu pregatirea evenimentului si care la intrebarea, firesca si esentiala (zic eu) care ar fi bugetul in care sa ne incadram cu propunerile pe le vom face, au raspuns candid ca nu s-au gandit si nu conteaza, intai sa vada propunerile si in functie de acestea, vor decide. Si le-am propus! Si entuziasmul s-a diminuat considerabil cand au vazut si costurile. Nu va imaginati, insa, ca propunerile au fost doar pentru milionari in euro…nu, nicidecum! Doar ca bugetul pe care il estimasera ei vag, nu corespundea deloc cu ceea ce au primit. Ca doar, cat poate costa un band care vine sa cante pe toata durata evenimentlui, cu DJ, sonorizare…2000 de euro?! Nu…poate 200…

Un alt aspect la fel de important ca stabilirea unui buget pentru eveniment este si stabilirea unui nivel realist de asteptari. Trebuie sa fiti constienti ca meniul cu somon fume nu are acelasi pret precum cel cu salau. Nunta intr-o locatie cu pereti, geamuri, scaune si mese e ceva mai ieftina decat cea organizata pe o pajiste frumoasa unde construiesti de la zero: podea, ring de dans, scena, aduci cort, scaune si mese.

Astfel ca, dragilor, atunci cand va hotarati sa porniti in aventura organizarii unui eveniment, trageti aer in piept, faceti un calcul macar in gand daca nu si pe hartie cam cat ati putea cheltui cu organizarea evenimentului, comunicati wedding planner-ului/agentiei, de la inceput, cat ati fi dispusi sa oferiti pentru organizarea evenimentului, setati un nivel realist de asteptari si dupa…totul va fi bine 🙂

Foto: Pinterest 😀

bugetul evenimentului, buget eveniment, buget nunta, buget eveniment corporate


Lasă un răspuns