Ce face si ce nu face un wedding planner

wedding planner, event planner, wedding planning, event planningDe cand ne tot jucam de-a wedding planningul a devenit tot mai clar ca sunt putin cei care stiu ce face un wedding planner. Mai trist este ca nici multi din „industria” asta a nuntilor habar nu au cu ce se mananca planningul si se mira ba ca nu avem floraria proprie, fete de masa sau diverse si ca apelam la furnizori specializati carora, sa vezi indrazneala, nici nu le luam un comision sau vreun alt fee ca sa ii recomandam.

In mai putine cuvinte si in si mai putine frustrari, sunt multi care stiu ce face un wedding planner, dar sunt si mai multi cei care nu au nici cea mai vaga idee.

Ba, mai mult, unii sunt aproape socati ca trebuie sa plateasca pentru sfaturile si ideile din partea wedding plannerului. Dragilor, wedding plannerul nu face munca pro bono, acesta este jobul sau din care traieste si isi plateste facturile. Desigur ca nu te va taxa pentru fiecare cuvintel sau informatie pe care ti-o da, dar asta nu inseamna ca trebuie sa te astepti sa iti gaseasca locatia, sa negocieze cu ei si la final sa renunti la colaborarea cu el, dar nunta sa ti-o faci in locatia respectiva, bucuroasa ca ai obtinut ceva gratis.

Ca sa nu o mai dam dupa visin, zic sa spunem lucururilor pe nume – nu toata lumea isi permite (sau isi doreste, dar despre asta alta data) un wedding planner. De ce? Pentru ca, de obicei, in lumea reala si nu pe Pinterest, nuntile se fac pe baza unui buget si de cele mai multe ori bugetul nu lasa loc si pentru asta.

Nu o sa va bat acum la cap cu povesti despre de ce e bine sa ai un wedding planner. Sunt oameni care nu isi permit, sunt oameni care isi permit, dar nu pot sa investeasca pe cineva cu atat de multa incredere incat cineva-ul acela sa ia niste decizii pentru ei. Sunt si oameni care isi permit si desi nu stiu exact ce e un wedding planner, il vor pentru ca „da bine” si probabil pentru ca asa au vazut in filme. Nu generalizam, dar, de obicei, aici ar trebui sa apara un mare semn de exclamare (Da! ca in desene animate 🙂 ). Cu unele exceptii, clientii de genul acesta sunt si cei care care vor pune semnul egal intre wedding planner si asistenta personala, secretara si, mai rau, servitoare. Ca vorba ceea, doar il plateste ca ei sa nu mai aiba nicio grija.

Da, platiti un om sau o echipa pentru niste servicii si aveti dreptul sa ii solicitati diverse, dar aceste diverse trebuie sa se incadreze in sfera serviciilor pe care el le ofera si pentru care il platiti. Pentru simplul fapt ca platesti omul sau echipa aceea nu inseamna ca ai dreptul sa ii ceri cate in luna si in stele, ca doar e platit.

Long story short:

  • un wedding planner nu iti aduce si nici nu iti duce invitatii la aeroport. Ce face, insa, este sa contacteze servicii de car renting/transfer aeroport cu sofer. Da, acest serviciu costa, pe cand de la wedding planner te astepti sa faca asta in banii pe care deja ii primeste. Gresit! Daca refuzi serviciile unei companii specializate, inseamna ca te descurci fara, cu rude si prieteni.
  • un wedding planner nu iti distreaza invitatii din afara localitatii sau din alta tara. Te poate ajuta cu variante, cu un program al evenimentelor din perioada respectiva, poate face rezervari la un restaurant, la un club, la un spectacol, dar in niciun caz nu ii plimba prin oras cu limuzina si nici nu se duce cu ei in club.
  • un wedding planner nu cumpara oja sau acetona pentru ca soacrei nu ii place nicio nuanta disponibila. Un wedding planner nu sta sa se roage de soacre, mame sau matusi sa se coafeze sau sa se machieze conform programului stabilit cu stilistul. Din aceeasi serie, un wedding planner nu se duce cu invitatii la salon, la coafor pentru ca ei nu au tinut cont de programul stilistului adus special pentru eveniment. Este absurd ca cineva sa se astepte ca o manichiurista sau un stilist sa intuiasca preferintele fiecarui client si sa stea la dispozitia sa indiferent de program. Este important ca invitatii tai, mai ales cei apropiati, sa nu te incarce inutil si egoist cu si mai multe responsabilitati sau stres.
  • un wedding planner nu comanda cafele si nici nu le aduce indiferent de statutul invitatului. Pentru asta exista personalul de la locatie.
  • un wedding planner nu este baby sitter si nici nu sta dupa invitatii din afara localitatii sa ii cocoloseasca, nu care cumva sa se piarda pana la locul in care sunt cazati. Invitatii sunt oameni maturi si responsabili si chiar daca sunt din alt oras cu siguranta se vor descurca sa ia un taxi sigur pana la locul unde sunt cazati.
  • cand te contacteaza wedding plannerul tau, raspunde-i. Este in interesul tau. Nu te suna sau iti scrie pentru a-ti povesti ce a visat cu o noapte inainte (doar daca are legatura cu nunta ta)
  • daca i-ai spus ca vrei buchet din trandafiri roz, o anume nuanta de roz si wedding plannerul tau iti trimite fotografii cu 8 nuante diferite de roz, iti numeroteaza imaginile si te roaga sa ii spui ce nuanta iti place, nu ii spune „nuanta aia mai deschisa”. Da-i poza inapoi sau spune-i numarul imaginii.

Deocamdata atat, dar sigur revenim cu variatiuni pe aceesi tema, pana atunci va las cu un preview de la un eveniment drag. Soon, more pictures to come 😀

wedding planner, event planner, sedinta foto, logodna

 

Foto credit: Genovia Tina


Lasă un răspuns