Nunta tematica vs. nunta traditionala

In ultimul timp auzim tot mai des despre nunta cu tematica sau concept. Cum sunt acestea, care e diferenta intre o nunta concept si una clasica, putem supravietui si fara nunta concept? Vom vedea… 🙂

In primul rand, trebuie sa distingem intre nunta tematica si nunta concept. Nunta tematica are un detaliu sau mai multe – o culoare, un element grafic, un anotimp, un obiect – care se regaseste in toate elementele nuntii, cu precadere in decor si in printuri (invitatii, place cards, meniuri). Nunta concept este mult mai elaborata si mai complexa si, implicit, antreneaza mai multe resurse fata de o nunta tematica. Nunta concept inseamna mai mult decat funde bordeaux pentru scaune, invitatii bordeaux, rochia nasei bordeaux si cravata nasului…ati ghicit!… bordeaux!

Nunta concept este personala si personalizata. Chiar daca, poate decorul nu este asortat pana la ultima nuanta sau mireasa nu poarta tocuri de 13 cm, ci conversi, nunta aceasta spune o poveste si toate lucrurile au fost folosite nu intamplator, ci cu un rost. Nunta concept transpune o poveste personala si creeaza amintiri si o atmosfera surprinzatoare si unice.

Nunta traditionala nu inseamna o nunta rustica, ci o nunta eleganta, clasica cu anumite momente obligatorii. Dupa petit si cererea in casatorie, un moment important este alegerea nasilor. Odata luata decizia, mirii merg in vizita la nasi cu un plocon, un cadou. Nasii sunt parintii spirituali ai cuplului, dar potrivit traditiei si obiceiurilor au si unele obligatii materiale: suportarea cheltuielilor cu voalul si parura (accesoriile pentru coafura) miresei, lumanarile de cununie si slujba religioasa.

In ultimii ani, traditia gatitului a fost mult simplificata. Mirii si nasii se intalnesc la mireasa acasa unde are loc gatitul mirilor de catre nasi – barbieritul simbolic al mirelui, prinsul voalului si al parurii de catre nasa si domnisoare de onoare – si al nasilor de catre miri. La final, mirele daruieste nasei si miresei buchetele. In semn de apreciere, mireasa prinde cocardele nasului, nasei si mirelui (exact in aceasta ordine) si apoi domnisoarele de onoare impart cocardele socrilor mari si mici.

La final se joaca hora miresei, iar mireasa trebuie sa rupa turta miresei si sa o arunce in patru zari sau sa o imparta invitatilor, in functie de zona si traditii.

Mersul in alai catre biserica si intrarea in biserica trebuie sa respecte urmatoarea ordine:
1. domnisoara de onoare si cavalerul, care poarta lumanarile de cununie
2. nasul si mireasa
3. mirele si nasa
4. socrii mari
5. socrii mici
Asadar, mirele si mireasa nu intra impreuna in biserica, ci separat, iar pe timpul slujbei, mireasa sta in stanga mirelui. Dupa cununie, mirii pleaca impreuna.

In timpul slujbei preotul asaza verighetele pe inelarele mainii drepte, iar la final verighetele se inverseaza intre miri si se asaza pe mana stanga. La dansul lui Isaia in jurul mesei, mirele si mireasa incearca sa se calce reciproc pe picior pentru a arata cine va fi „cocosul” in casa 🙂 La final mirii se saruta, sunt felicitati de catre rude, prieteni si se impart bomboane invitatilor. La iesirea din biserica nuntasii fac un pod de flori si arunca grau si orez pentru belsug.

Intrarea in restaurant, la petrecere se face in ordinea iesirii din biserica:
1. cavalerul si domnisoara de onoare cu lumanarile aprinse
2. mirii
3. nasii
4. socrii mari
5. socrii mici

Seara se deschide, dupa servirea antreurilor, prin valsul mirilor.
Cel mai cunoscut obicei de nunta care continua sa fie respectat este furtul miresei.
Spre dimineata, dupa ce au fost servite toate felurile de mancare, se serveste tortul. Prima felie din tort este taiata de catre miri, impreuna si simbolizeaza primul lucru pe care il fac impreuna. Dupa tort are loc dezgatitul miresei. Nasa scoate voalul miresei si il inlocuieste cu o esarfa sau o palarie simbolizand transformarea tinerei fete in sotie. Mireasa prinde voalul in parul altei tinere necasatorite si apoi toate femeile se prind intr-o hora impreuna cu mireasa.

Un alt moment asteptat este aruncarea buchetului de catre mireasa si a jartelutei de catre mire. In functie de imaginatia si indrazneala mirilor si a invitatilor, momentul poate fi unul foarte amuzant. Cine va prinde buchetul sau jarteluta va urma la casatorie.

Traditiile de nunta sunt numeroase, daca tinem cont ca inainte nunta dura trei zile. Treptat unele obiceiuri s-au pierdut sau au fost comprimate, astfel ca astazi mai sunt respectate doar cateva, fiind la latitudinea mirilor daca si ce traditii respecta.

O nunta tematica, o nunta concept sau una moderna, in general, nu inseamna automat excluderea traditiilor, ci dimpotriva, acestea pot fi integrate cu succes in momentele nuntii, bineinteles, in functie si de preferintele mirilor 🙂

Acum aveti la ce sa va ganditi 😛 Nunta concept, tematica sau pur traditionala? Succes in a alege ce este potrivit pentru voi, iar daca va impotmoliti, stiti unde sa ma gasiti 🙂

Va las in compania unor imagini exemplificatoare pentru nuntile tematice.

Rustic wedding. Photo: www.pinterest.com

nunta concept, nunta tematica, nunta cu tematica, tematica nuntanunta tematica, nunta concept, tematica nunta, nunta cu tematica

Literature inspired wedding. Photo: www.pinterest.com

concept nunta, concept pentru nunta, nunta concept, tematica nunta

tematica nunta, nunta cu tematica, tematica pentru nunta, tema nunta


One comment

Lasă un răspuns