Cu ciocolata, cu frisca si fructe, cu fondant, martipan sau caramel, tortul miresei poate naste multe pasiuni dar si dezastre. Pentru ca la noi in tara sezonul de nunti coincide cu lunile de vara si mai putine cupluri aleg sa isi faca nunta toamna, tortul miresei nu trebuie sa fie foarte pretentios pentru ca altfel nu va trece, la propriu, proba de foc a temperaturii ridicate si in loc de tortul miresei, le grand final al nuntii, riscam sa avem un fiasco, un tort diform.
Daca pentru blat si crema posibilitatile si combinatiile sunt limitate doar de imaginatie si nici nu sunt probleme deosebite, cand ajungem la glazura, lucrurile se complica si nu din cauza varietatii, ci a rezistentei la caldura. In principiu, avem sase glazuri mari si late – frisca, ciocolata, crema de unt, fondant, martipan si bezea. Frisca sau ciocolata, desi sunt delicioase si cel mai probabil, in topul preferintelor tuturor, sunt nerecomandate pentru un tort de nunta pentru ca se topesc instant. Glazura din crema de unt este glazura clasica pentru tortul miresei, dar si ea este foarte sensibila la variatiile de temperatura, topindu-se usor. Salvarea apare de la fondant care este un pic mai rezistent la caldura, este foarte estetic si poate fi colorat si modelat astfel incat sa se integreze in tematica nuntii. Singura problema a fondantului este gustul, nu tocmai natural si drept dovada sunt farfuriile de desert care se intorc la bucatarie, de fiecare data, cu fondantul decupat de pe felia de tort. Glazura din martipan nu este nici ea prea pretentioasa la caldura, dar nu este pe gustul tuturor si poate domina aroma tortului. Mai mult, sunt putine cofetarii care fac glazura de martipan autentica, marea majoritatea oferind un inlocuitor indoielnic. Mai putin intalnita este glazura din bezea, care necesita o tehnica foarte buna pentru ca este destul de fragila si casanta, iar daca nu avem un cofetar de incredere, mai bine o ocolim.
In final, dupa ce ca nu avem prea multe variante, nici acelea disponibile nu sunt foarte safe. Glazura vedeta la nunti, este din pacate, fondantul. Spun din pacate pentru ca este foarte comun, banal si fad. Da, se poate colora si modela cum vrem noi, dar chiar este mai important aspectul decat gustul? Cel mai bine este sa nu sacrificam nici aspectul si nici gustul, iar acest lucru se face foarte usor, optand pentru un altfel de tort. Un tort delicios, din care care nu va mai ramane nimic in farfurie si cu un design contemporan, elegant si inedit totodata.
Ca socul sa nu fie prea mare, prima propunere, care este din ce in ce mai populara, este tortul format din mai multe briose ornate individual. Este un tort foarte jucaus si nonconformist, dar si versatil pentru ca poate fi usor adaptat la orice tip de petrecere. Si pentru ca si la acest tip de tort a inceput deja sa se impuna un anume tipar, noi va recomandam un design un pic diferit (sursa foto www.thekitchn.com).
O alta varianta pentru tortul miresei alfel, care noua ne place foarte mult, este tortul fara glazura sau ”naked wedding cake” (sursa foto 1 www.brides.prestonbailey.com, sursa foto 2 si 3 www.pinterest.com).
Am pastrat la final, pentru ca deja v-ati obisnuit cu socul 🙂 , cel mai altfel ”tort”, un ansamblu de placintele (sursa foto www.pinterest.com). Cel din fotografie este atat de delicat si romantic datorita celor doua pasarele, incat noi ne-am indragostit de el.
Indiferent ca veti alege una dintre propunerile noastre altfel sau veti opta pentru tortul clasic, nu uitati ca imaginatia este limita si ca un tort, pe care in mod traditional nu l-am vedea la o nunta, ar putea face, la propriu, deliciul invitatilor 😉 .